“Wij willen iets nalaten voor de lange termijn”

Ieder kind heeft het recht iets te bereiken in het leven. Om die reden besloten Gonnie en Louis van Herpt SOS Kinderdorpen te benoemen tot hun enige erfgenaam en executeur. Thuis in Heerhugowaard vertellen zij openhartig over het waarom van deze keuze.

Nalatenschap ---


De heer (69) en mevrouw (66) Van Herpt zijn net na de oorlog geboren en groeiden op in Amsterdam. Beiden komen uit een gezin van vier kinderen, mevrouw als jongste en meneer als één na jongste. “We zijn van de derde en vierde fiets- generatie”, zegt de heer Van Herpt lachend. “We hebben een goede jeugd gehad, maar er was financieel niet veel mogelijk. Hierdoor hebben we geleerd wat de waarde van geld is.”

Kladje in de kast

Het stel trouwde in 1972 en verhuisde naar Heerhugowaard. De heer Van Herpt was er actief in de financiële sector en mevrouw werkte jaren bij de politie en het notariaat. De twee hadden toen al ideeën over hun nalatenschap. “Hier in de kast lag altijd een kladje waarop stond dat als wij zouden overlijden, de erfenis niet naar de familie moest gaan. Dat klinkt negatief, maar we hebben zelf geen kinderen en onze broers en zussen hebben het niet nodig. Zij staan helemaal achter onze keuze. Een paar jaar geleden hebben we alles formeel geregeld en een testament opgemaakt. Onze erfenis gaat nu volledig naar SOS.”

Ook iets betekenen

“We vinden dat elk kind recht heeft op kansen om iets te bereiken in het leven. Wij hopen dat als kinderen in hun eigen cultuur, in een veilige omgeving en in een liefdevolle familie opgroeien, zij hun kans grijpen en vervolgens ook iets voor hun eigen gemeenschap gaan betekenen. SOS Kinderdorpen zet zich hier juist voor in. Impact op de lange termijn, dat is wat we met onze steun hopen te bereiken.”

SOS als executeur

“We hebben vastgelegd dat de executeur van SOS ook de hele afwikkeling van onze begrafenis regelt.

In overleg met Elsbeth van SOS Kinderdorpen hebben we op papier gezet wat we wel en niet willen. Dit codicil is heel persoonlijk. Zo staat er bijvoorbeeld in welke muziek we willen. Naast SOS hebben onze zussen dit codicil. Het geeft ons een rustig gevoel dat alles nu goed is geregeld.”

Nu al geven

“Financieel hebben we het goed. Maar we zijn wel even bang geweest dat een hoop geld zou verdwijnen door veranderingen in de belastingwetgeving en de verhoging van de eigen bijdrage. Daarom vroegen we SOS of we niet vast een gedeelte konden schenken. Zo financieren we nu een deel van de renovatie van het kinderdorp in Tsjaad en twee familieversterkende programma’s in Indonesië. Een voordeel van nu al geven, is dat we onze gift kunnen aftrekken van de belasting. Eigenlijk kunnen we zo meer geven, omdat de belasting meebetaalt! Bovendien kunnen veel kinderen en families onze bijdrage nu al goed gebruiken.”

Voelt als thuis

“Het contact met Elsbeth is goed, evenals ons gevoel wanneer we bij SOS op kantoor zijn. We waren er voor het eerst tijdens een donateursbijeenkomst en spraken toen veel gemotiveerde medewerkers. We voelen ons thuis bij SOS. We vinden het daarbij heel sterk dat kinderen in hun eigen cultuur, taal en omgeving opgroeien en dat SOS hen pas loslaat als ze echt voor zichzelf kunnen zorgen.”

Wat is uw wens?

Heeft u ook een wens voor de toekomst van kinderen en wilt u dit mogelijk maken met uw nalatenschap? Heeft u specifieke vragen of wensen? Neemt u dan contact op met Elsbeth. Zij bespreekt in een vertrouwelijk gesprek graag uw wensen en mogelijkhe- den. U kunt Elsbeth bereiken via

020-303 25 43 of per e-mail:

elsbeth@ soskinderdorpen.nl.

Heeft u vragen over de afwikkeling?

De afwikkeling van nalatenschappen wordt verzorgd door onze eigen notarieel juriste Annette Timmermans. Heeft u vragen over de afwikkeling van een testament waarin SOS Kinderdorpen is opgenomen? Neem dan contact met haar op via

020-40 01 90 of per e-mail:

annette@ soskinderdorpen.nl.

Annette (l) en Elsbeth (r).

Wilt u meer weten over nalaten een SOS Kinderdorpen? Klik hier.