--- Uitgelicht


Grote impact in Ivoorkust

Een veilig thuis voor ieder kind

Ivoorkust is één van de landen waar ons werk het hardst nodig is. na jaren van burgeroorlog, politieke instabiliteit en economische crisis is de rust teruggekeerd. maar ondanks de voorzichtige vooruitgang is de situatie nog altijd uitermate fragiel, zoals in de stad Yamoussoukro. de programma’s van SOS Kinderdorpen maken er een wereld van verschil.

David als baby

Hoera, één jaar

In 2010 liepen de presidentsverkiezingen in Ivoorkust uit op een gewelddadig conflict. Volgens cijfers van de Verenigde Naties kwamen meer dan duizend burgers om het leven. Ruim een half miljoen mensen werden verdreven van hun woonplek. De gevolgen van de jarenlange onrust zijn nog dagelijks zichtbaar. Vijftig procent van de Ivorianen leeft in armoede. Veel kinderen groeien op zonder ouders, leven in een onveilige omgeving en worden blootgesteld aan misbruik.

Vooral de centraal gelegen stad Yamoussoukro is zwaar getroffen door de burgeroorlog. Er wonen veel vluchtelingen en er zijn grote sociale problemen. Maar liefst 31 procent van de kinderen moet er zien te overleven zonder de bescherming en liefde van hun ouders. Dit is bijna het dubbele van het landelijke percentage van zestien procent! Het ontbreekt deze kinderen aan alles: voeding, onderdak, medische zorg en scholing.

Cathérine:


“Er wordt heel wat afgeknuffeld in ons huis. Mijn moederhart smelt als ik dat zie. De kinderen hebben zo’n speciale band.”

Nieuwe start voor David

David* is één van die kwetsbare kinderen in Yamoussoukro. Begin 2016 werd hij als baby gevonden op een openbaar toilet. Zijn lijfje en gezicht zaten onder de wormen. Na een behandeling in het ziekenhuis, werd hij opgevangen in het SOS transithuis in het kinderdorp. Hier werd hij met veel liefde verzorgd en knapte hij helemaal op. Zijn biologische familie bleek onvindbaar en dus werd David opgenomen in een SOS familie, waar hij sindsdien wordt vertroeteld door SOS moeder Cathérine.

Cathérine: “David is nu drie jaar. Wat een blij en nieuwsgierig ventje! Hij wil alles weten en alles doen wat zijn broers en zussen doen. Als zij huiswerk maken, wil hij ook ‘studeren’. Het liefst gaat hij zelfs met ze mee naar school, zodat hij ze geen moment hoeft te missen. Hij is dol op zijn broers en zussen en zij op hem. Er wordt heel wat afgeknuffeld in ons huis. Mijn moederhart smelt als ik dat zie. De kinderen hebben zo’n speciale band.” * Om privacyredenen is Davids naam gefingeerd.

David (2) en zijn zus

David (2) te midden van zijn familie

David (3) met Cathérine

SOS in Yamoussoukro

SOS biedt met verschillende programma’s zorg in Yamoussoukro. Contact of hereniging met de biologische familie is altijd het doel, mits er familie is. Natuurlijk moet dit contact altijd in het belang zijn van het kind.

Kinderdorp

In het SOS kinderdorp in Yamoussoukro wonen 84 kinderen in tien familiehuizen. Het dorp heeft een eigen kleuter-en basisschool waar ook kinderen uit de omliggende gemeenschap naartoe kunnen. Ook het sociaal medisch centrum wordt vooral gebruikt door families uit de omliggende gemeenschap. Zij kunnen er terecht voor gezondheidszorg, seksuele voorlichting en begeleiding op het gebied van HIV en anticonceptie.

Transithuis

In het kinderdorp zijn ook twee transithuizen: tijdelijke veilige havens voor kinderen die dringend intensieve zorg nodig hebben.

Denk bijvoorbeeld aan baby’s die hun moeder verloren tijdens de geboorte, vondelingetjes en kinderen die worden mishandeld of zijn weggevlucht van hun onveilige thuissituatie. Voor deze kinderen wordt een veilig permanent thuis geregeld, waar mogelijk bij familie of anders in het kinderdorp.

Familieversterkend programma

Met het familieversterkend programma ondersteunt SOS 240 families die het risico lopen uiteen te vallen. We helpen hen met de zorg voor hun kinderen - onder andere op het gebied van gezondheid, hygiëne, onderwijs, voeding - en het genereren van inkomen.

Met een minikrediet van SOS startte Fatouma een eigen bedrijf: "Ik ben trots op mijn restaurant!"

Familieversterkend programma

SOS ondersteunt in Yamoussoukro ook kwetsbare families.. Doel is ervoor te zorgen dat kinderen binnen de eigen familie veilig kunnen opgroeien. Zoals de kinderen van Fatouma. Toen haar echtgenoot zes jaar geleden overleed, werd ook Fatouma ziek. Ze raakte verlamd aan haar benen en kon een tijdlang niet lopen. Fatouma: “Ik kon onmogelijk voor mijn vier kinderen zorgen. Ook kon ik mijn huur niet meer betalen, waardoor ik op straat dreigde te worden gezet door mijn huisbaas.” SOS greep in en zorgde voor medische zorg, maar ook voor andere basiszaken als onderdak, voeding en onderwijs. Na Fatouma’s herstel, gaf SOS haar een minikrediet. Hiermee kocht ze kokosnoten in, die ze vervolgens met winst kon verkopen. Na een tweede lening kon Fatouma haar eigen restaurant beginnen! Inmiddels gaat het heel goed met Fatouma en haar kinderen. Met de inkomsten van het restaurant kan ze een eigen huis betalen, haar kinderen drie keer per dag te eten geven en hen naar school laten gaan. Fatouma: “Ik ben trots op mijn restaurant, dat ik dankzij de hulp van SOS kon opbouwen. Nu kan ik weer voor mijn gezin zorgen.”

Onder één dak bij SOS moeder Nicole

Het is alweer bijna een jaar geleden dat SOS moeder Nicole vier nieuwe kinderen ontving in haar familiehuis: drie meisjes en een jongen. In het begin was het erg onwennig voor de zussen Fiona, Denise en Dina. Nicole trof hen ’s nachts geregeld aan op de vloer van hun slaapkamer... Ze waren niet gewend aan het slapen in een bed en bang om eruit te vallen. Gelukkig veranderde dat snel en slapen de drie inmiddels rustig onder hun muskietennet. Ook met Elya, het broertje van de meiden, gaat het goed. In december wordt hij vijf.

Naar school

Elya gaat naar de kleuterschool en doet het prima. Zijn zussen halen intussen goede resultaten op de basisschool. “Iets om trots op te zijn, want toen ze hier kwamen, konden ze lezen noch schrijven”, vertelt SOS moeder Nicole. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. “Dina heeft moeite met rekenen. Na schooltijd ga ik daarom vaak met haar zitten om te oefenen. Denise is nogal verlegen in de klas en kan slecht onthouden wat ze heeft geleerd.


De educatief begeleider van SOS en ik helpen haar door thuis te herhalen wat er op school is behandeld.”

SOS moeder Nicole:


“Mijn kinderen zijn goud voor mij”

Close

Fiona is met haar tien jaar de oudste van de vier. Ze gaat graag naar school. “Het is nieuw voor me. Voor ik hier kwam, was ik nog nooit naar school geweest.” Ze vertelt dat het leven bij haar SOS familie haar goed bevalt. “Met mijn SOS moeder en broers en zussen is het heel gezellig. We spelen veel en doen samen aan ballet.” Fiona is heel blij dat ze met haar biologische zussen en broer onder één dak kan blijven wonen.

Compleet

Met de komst van de vier nieuwkomers, is het gezin van SOS moeder Nicole weer compleet. Haar kinderen betekenen alles voor Nicole. “Ze zijn goud voor mij. Als ik ze niet om me heen heb, voel ik me eenzaam. De kinderen beschouwen mij als hun moeder en dat voelt heerlijk.”