Bijzondere acties, evenementen
en samenwerkingen

SOS Familiedag

In september organiseerden we voor de tweede maal de SOS familiedag in samenwerking met onze partner Attractie & Vakantiepark Slagharen. Op deze zonnige dag mochten we 4.831 van onze trouwe donateurs en hun families verwelkomen voor een gezellige dag samen vol attracties en georganiseerde activiteiten. SOS ambassadeur Jochem van Gelder trad op en vroeg aanwezige kinderen naar hun ideeën om de wereld beter te maken. Met een virtual reality bril kon er een kijkje genomen worden in een kinderdorp, er was een bijzondere SOS film te zien en families konden deelnemen aan de speciale SOS familiespeurtocht. Uit handen van onze partner ontvingen we bovendien een prachtige cheque ter waarde van € 8.500. In 2018 organiseren we het evenement wegens groot succes en plezier opnieuw!


Scholieren Het Amsterdams Lyceum halen ruim €70.000 op voor Guinee-Bissau

In onze programma’s staat het kind altijd centraal. Wij willen het voor hen mogelijk maken om op te groeien in een liefdevolle familie en een veilige omgeving, want omringd door vertrouwen en respect kunnen kinderen herstellen van wat ze hebben meegemaakt. Het is de kracht en continuïteit van het dagelijks familieleven en de onvoorwaardelijke liefde en zorg die de basis vormt voor de gezonde ontwikkeling van een kind, voor blijvende positieve verandering, voor de toekomst. Want wat een kind leert, geeft het door.

“We hebben de leerlingen zelf laten kiezen voor welk goed doel ze zich wilden inzetten, waardoor ze nog meer betrokken waren. Ze realiseren zich terdege dat goed onderwijs geen vanzelfsprekendheid is. Ik ben dan ook trots dat ze zich zo inzetten voor de kinderen in Guinee-Bissau.”

Drs. R. Schoonveld, rector.


10 jaar enthousiaste inzet en betrokkenheid

Het Vrouwen Bouwen netwerk zet zich sinds de oprichting tien jaar geleden vol enthousiasme in voor SOS kinderen en families, en het versterken van vrouwen in de gemeenschap. Hun tienjarig jubileum werd gevierd met een groots lustrumevenement in het teken van SOS Kinderdorpen, waarbij onder meer Ahmad Joudeh, Carel Kraayenhof, Leonie Jansen, Sander van Hoorn en Martin Garrix optredens verzorgden. Met een veiling, loterij en de verkoop van tafels werd maar liefst €248.535 opgehaald voor een beroepsopleidingsproject voor jonge Syrische vluchtelingen in de Bekaa Vallei in Libanon. Wij zijn de vrouwen zeer dankbaar voor hun betrokkenheid en kijken uit naar nog vele jaren van goede samenwerking!

“Wat fantastisch dat we, in de afgelopen jaren, zo veel impact met elkaar hebben kunnen maken voor de kinderen!”

Maurien Wetselaar van Vrouwen Bouwen


Nationale Postcode Loterij maakt Pilot Simba Familiehuizen mogelijk

Al sinds 2000 is de Nationale Postcode Loterij een belangrijke partner voor ons. Naast de jaarlijkse bijdrage, hebben zij over de jaren innovatieve programma’s als Red mijn Moeder en ‘No child can grow up alone’ en de bouw van kinderdorpen Kumasi (Ghana) en Kisumu (Kenia) gefinancierd.

Net niet in het verslagjaar, maar we vermelden het toch alvast met grote trots: begin 2018 hebben we de Extra Trekking bijdrage van de NPL mogen ontvangen voor de Simba Familiehuizen pilot. Dankzij deze steun kunnen wij van start met een programma in Nederland.

“Dat de organisatie zijn kennis en ervaring nu ook voor kinderen in Nederland wil gaan inzetten, waarbij zij zich richten op familiehereniging en het samen plaatsen van broertjes en zusjes, vinden we een onderscheidend initiatief en ondersteunen we dan ook van harte.”


Samen in actie

In 2017 is het SOS Kom in Actie platform gelanceerd. Een website waarop donateurs en bedrijven eigen acties kunnen starten, dan wel kunnen bijdragen aan een campagne van SOS Kinderdorpen. In totaal zijn er 339 acties gestart en is € 210.876 opgehaald.

Eén van de acties op het platform was de SOS Family Challenge; een trekking door het Oegandese Rwenzori gebergte, waaraan in totaal 15 mensen konden meedoen. Via het Kom in Actie platform hebben zij tot nu toe ruim € 43.000 opgehaald.


Kom in actie of steun een actie!


Aan de Bak dag

Op 17 oktober gingen 12.000 kinderen van bijna 600 BSO’s in heel Nederland aan de bak voor SOS Kinderdorpen. De verkoopopbrengst van de actie ging naar schoolkinderen in Guinee-Bissau.

Het is het derde jaar op rij dat we dit evenement in samenwerking met onze partner Dr. Oetker organiseren. Met het gratis bakpakket kunnen kinderen cupcakes bakken en versieren, om deze vervolgens te verkopen. Daarmee hebben de kinderen ruim € 20.800 opgehaald. Een prachtig bedrag waar Dr. Oetker nog € 35.000 bovenop heeft gedoneerd. In 2018 gaan we dit mooie initiatief weer organiseren en hopen we nog meer kinderen aan het bakken voor SOS kinderen te krijgen.


YouthCan! met AkzoNobel

In 2017 is het platform YouthCan! gelanceerd, dat jongeren ondersteunt om met succes de transitie van onderwijs naar werk te maken en een onafhankelijk leven op te bouwen. AkzoNobel biedt met hun Let’s Colour programma jongeren uit SOS programma’s de mogelijkheid om trainingen te volgen en praktische ervaring op te doen om zo professioneel schilder te kunnen worden. De deelnemers krijgen via het programma ook toegang tot andere vaardigheidstrainingen gegeven door medewerkers van AkzoNobel. In 2017 is de samenwerking succesvol uitgerold in Brazilië, Indonesië, Nigeria en Zuid-Afrika, waarbij 100 AkzoNobel vrijwilligers bijna 150 jongeren hebben opgeleid en 4.000 liter verf is gedoneerd. De verf is onder meer gebruikt om huizen in kinderdorpen op te knappen.


Samenwerken voor efficiënte humanitaire hulp

SOS Kinderdorpen heeft zich eind 2017 aangesloten bij de Dutch Relief Alliance (DRA). Een alliantie van 16 Nederlandse hulporganisaties, gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, om nóg sneller, efficiënter en effectiever te kunnen reageren op rampen en crises waar ook ter wereld. Goede samenwerking en coördinatie tussen de verschillende organisaties is van groot belang op adequate hulp te kunnen bieden aan mensen in nood. SOS richt zich daarbij, als altijd, op de meest kwetsbare kinderen en families.


What’s Next: de Negatieve invloed van sociale uitsluiting

In november organiseerden we het tweede What’s Next evenement. Een presentatie van de resultaten van het onderzoek naar ‘de effecten van sociale uitsluiting van jongeren die de zorg hebben of gaan verlaten’, dat de Universiteit van Amsterdam in opdracht van SOS Kinderdorpen uitvoerde. Voor zorgverlaters zijn uitdagingen als de studiekeuze of het vinden van een baan, woonruimte zoeken, het aangaan van stabiele sociale relaties vaak extra lastig. Uit ons onderzoek komt naar voren dat ze het gevoel hebben niet goed voorbereid te zijn, er alleen voor te staan, anders te worden behandeld dan wel moeite hebben met het maken van zelfstandige beslissingen en niet gehoord te worden. Met het onderzoek wil SOS kwetsbare jongeren uit de zorg een stem geven en hun problemen op de nationale en internationale ontwikkelingsagenda’s zetten.

“Het is heel belangrijk dat je er als (pleeg) ouder bent en blijft. Nummer één waar elk kind behoefte aan heeft: stabiliteit. En juist ook na je 18e is hun rol van belang; zij vormen het vangnet als het even niet zo goed gaat of niet weet wat je moet doen.”

Iris (23, groeide op in een pleeggezin)

De onderzoeksrapporten kun je op onze website nalezen


Meisje met een missie

Documentairemakers Heleen D’Haens en Eva van Barneveld maakten een indrukwekkende documentaire over Miruna en haar familie, die in een familieversterkend programma van SOS Kinderdorpen zijn opgenomen. Meisje met een missie is onderdeel van de jeugddocumentaireserie Mensjesrechten van de EO, die kinderrechten een gezicht geeft. Het verhaal van Miruna gaat over het recht van kinderen om in een veilige en liefdevolle familie op te groeien. Het verhaal wordt opgetekend uit de mond van Miruna en aan de hand van haar toekomstdroom: politieagente worden.

De première van de documentaire was tijdens het Cinekid Filmfestival Amsterdam. Op 20 november keken 500 basisschoolleerlingen de documentaire in de grote zaal van Tuschinksi Amsterdam. De situatie waarin de 14-jarige Miruna opgroeit, maakte grote indruk op hen. In 2018 wordt de documentaire uitgezonden op ZAPP NPO 3.

“Mijn ouders willen ons graag een beter leven geven en ik ben vastbesloten mijn ouders niet teleur te stellen. Ik wil niet het leven leiden van meisjes in de buurt. Zij trouwen en krijgen kinderen als ze vijftien of zestien jaar zijn. Ik droom ervan om politieagent te worden.”

Miruna


DJ Martin Garrix: nieuwe vriend van SOS

In 2017 hebben we Martin Garrix, ’s werelds nummer één DJ, mogen verwelkomen als vriend van SOS Kinderdorpen. Als vriend ondersteunt hij ook onze internationale organisatie door aandacht te vragen en financieel bij te dragen.

“Het is super om te zien hoe SOS Kinderdorpen een familiebasis creëert voor kinderen wereldwijd. Ik weet hoe belangrijk die basis is. Ik hoop dat ik SOS kan helpen dit mogelijk te maken voor heel veel meer kinderen. En mensen te inspireren betrokken te zijn bij deze organisatie.”

Martin Garrix

Deel op social